Dzisiaj chciałbym podzielić się z bardzo pyszną przekąską, coraz bardziej popularną w moim regionie.. Widnieje bardzo często w weselnym menu, na urodzinowym stole, bądź też różnego rodzaju bankietach. Smaczna i na dodatek prosta zagrycha. Panie i Panowie, przedstawiam Wam roladkę szpinakową, z łososiem i serkiem, z nutą tartego chrzanu.
Roladka Szpinakowa z łososiem, serkiem i chrzanem
Składniki na Ciasto szpinakowe:
- 160 g Szpinaku
- 125 ml Mleka
- 5 łyżek Mąki Pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka curku
- odrobina soli
————————————————
Składniki na „farsz”:
- 250 g Łososia wędzonego na zimno, w plastrach
- 250 g Serka kremowego ‚z chrzanem’ Almette lub Philadelphia
- 1 łyżka Natki pietruszki
———————————————-
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C (góra i dół).
- Szpinak (w moim przypadku używam mrożonego), rozmrażamy i odsączamy z wody.
- Szpinak, mleko, jajka, szczypta soli oraz cukier miksujemy bardzo dokładnie blenderem.
- Dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Przygotowujemy blachę. Wykładamy papierem do pieczenia. Sama blacha powinna być wymiarowa pod piec (żadna mniejsza, czy okrągła itp.)
- Ciasto wylewamy na całą blachę i równomiernie je rozprowadzamy.
- Pieczemy około 20-25 minut, w 170°C z funkcją „pieczenie góra/dół”
- Po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciasto, wraz z papierem zawijamy w roladę i odstawiamy na około 15 minut.
- Po tym czasie, odwijamy je i smarujemy całość serkiem z chrzanem. Na całej powierzchni rozkładamy równomiernie łososia i sypiemy natką pietruszki.
- Delikatnie zwijamy roladkę, jednocześnie ją dociskając, by wszystko ładnie się połączyło.
- Wstawiamy na conajmniej godzinkę do lodówki.
- Można podawać z grzanką, chipsem, bądź bagietką.
Smacznego !